Kuidas valida ideaalne kihlasõrmus?

Sissejuhatus 

Kihlasõrmuse valimine on üks olulisemaid samme enne kihlumist. Kui otsustate minna sammu kaugemale ja lasta sõrmus eritellimusel valmistada, muutub see valik veelgi personaalsemaks ja tähendusrikkamaks. Järgnevalt toome välja mõned olulised aspektid ja sammud, mida arvestada, et leida täiuslik kihlasõrmus. 

1. Mõista oma partneri stiili ja eelistusi 

Esmalt on oluline mõista, milline stiil teie partnerile kõige enam meeldib. Kas ta eelistab midagi lihtsat ja klassikalist või meeldib talle modernsem stiil või hoopis midagi ekstra silmatorkavat ja säravat? Pange tähele tema igapäevast stiili, sest kihlasõrmus peaks olema midagi, mida ta saab kanda igapäevaselt. Samuti tasub tähelepanu pöörata tema olemasolevatele ehetele, mis võivad anda vihjeid tema eelistustest. 
Või ehk on Sinu pruut juba varasemalt vihjanud, milline kihlasõrmus talle meeldiks!? Sel juhul on teil juba suund ees! 

2. Mõtle läbi oma eelarve 

Enne kihlasõrmuse valimist on oluline paika panna eelarve, mis sobib sinu võimalustega. Kihlasõrmused on saadaval väga erinevates hinnaklassides, seega aitab varajane otsus, kui palju oled valmis kulutama, valikut kitsendada. Traditsiooniliselt arvatakse, et kihlasõrmus peaks maksma umbes kahe või kolme kuu palga jagu, kuid see ei ole kindel reegel. Kõige olulisem on, et kihlasõrmus sümboliseeriks Teie armastust ja oleks Sulle ka rahaliselt kättesaadav. 

Kui otsustad tellida FRONTist eritellimusel kihlasõrmuse, siis on eelarve tihti just see, mis paneb mingid piirid paika. Suurima osa kihlasõrmuse hinnast moodustab enamasti kivi. Kuna kogu ülejäänud disain koondub ikkagi kivi ümber, siis on oluline teada, millises hinnaklassis kivi me sõrmusesse otsime! 

3. Valige õige metall 

Kihlasõrmuste puhul on levinumaks materjaliks kuld (valge, kollane või roosa), ent kasutatakse nt ka plaatinat ja hõbedat või ka selliseid põnevaid materjale nagu tsirkoonium (must) ja damaskuse teras.  
Kihlasõrmuse mterjali valikul võid lähtuda sellest, millised on sinu kaasa olemasolevad ehted – kui kõik tema kantavad ehted on kollasest kullast, siis ilmselt sooviks ta, et ka kihlasõrmus samast materjalist oleks.

Näidiseid FRONTis kasutatavatest metallidest:

4. Valige keskne kivi

Keskne kivi on kihlasõrmuse süda ja tihti kõige märkimisväärsem (ja ka kalleim) element. Enamasti eelistatakse kihlasõrmuses teemante nende vastupidavuse ja ajatu ilu tõttu, kuid ka teised kivid, nagu nt safiirid või rubiinid, võivad olla kaunid valikud.  

Erinevate kividega näidised FRONTi loodud sõrmustest:

Mõelge, milline võiks olla kivi kuju, suurus ja kvaliteet.  

Kui valite kihlasõrusesse teemanti, pidage meeles “nelja C-d”: carat (karaat), clarity (puhtus), color (värv) ja cut (lõige) – allpool toodud teemanti hindamise tabel. Kui peate eelarve tõttu järeleandmisi tegema, siis mõelge läbi, kas eelistaksite järele anda kivi suuruses, selliselt, et kvaliteet ei kannataks või soovite, et kivi oleks pigem suurem, ent madalama kvaliteediga. 

Teemanti hindamise tabel: 

Kui soovite, et kihlasõrmus oleks veelgi ainulaadsem, on võimalik lasta keskne kivi spetsaalselt Teie kihlasõrmuse tarbeks lihvida! Kui soovite teemanti asemel mõnd muud vääriskivi, siis meie FRONTis lasemegi enamasti kivi spetsiaalselt Teie kihlasõrmuse jaoks valmis lihvida. Selleks pöördume professionaalse kivilihvija poole, kes leiab Teiele ideaalse toorkivi, millele annab siis täpselt sellise kuju nagu soovite ja eriliselt särava lihvi!

Enimlevinud kivi lihvid: 

5. Kivi kinnitus 

Krappidega kinnitus

  • Eelised:
    – Krappid (väikesed metallist “küüned” või konksud) hoiavad kivi kindlalt paigal ja on üks levinumaid kinnitustüüpe. 
    – Krappkinnitusega kihlasõrmus näeb elegantne ja ajatu välja
    – Krappidega kinnitus võibaldab kivil maksimaalselt särada
  • Puudused:
    – Krappidega kinnitus on üldiselt kõige enam sõrmusest välja ulatuv variant, mis tähendab, et sõrmus võib lihtsamini nt riietesse takerduda. 
    – Krappidega kihlasõrmus on oma mõõtmetelt enamasti kõrgem ning seega võib olla seda nt kinda all ebamugav kanda (see muidugi sõltub ka kivi enda suurusest)
  • PS! Kui sõrmus on kvaliteetselt valmistatud ei pea kindlasti muretsema, et krapid läbipainduksid ning seeläbi kivi kaoks. Korralikult tehtud krappkinnitus on igati kindel ja turvaline valik! 

Kastik (bezel setting) 

  • Eelised:
    – Kastik katab kivi servad metalliga, hoides seda kindlalt ja kaitstes äärmiselt hästi. See on suurepärane valik aktiivse elustiiliga inimestele. 
    – Kastikuga kihlasõrmused saab luua mõõtmetelt madalamad, mis võib olla kandmiseks mugavam (see muidugi sõltub ka kivi enda suurusest)
  • Puudused:
    – Kivi võib tunduda väiksem või vähem särav kui nt krappidega kinnituse puhul. 

Halo 

  • Veelgi enam sära – Halo-sõrmus koosneb keskse vääriskivi ümber asetatud väikestest kividest, mis lisavad kihlasõrmusele veelgi sära. See muudab kihlasõrmuse visuaalselt efektsemaks ning paneb keskse kivi paistma suuremana. 
  • Optiline illusioon – Tänu halo-kividele näib kihlasõrmuse keskne kivi suurem, mis võimaldab valida veidi väiksema ja soodsama keskse kivi, ilma et kihlasõrmuse üldine mulje kuidagi kannataks. 
  • Elegantne ja ajatu disain – Halo-kihlasõrmused on klassikalise ja elegantse välimusega, mis püsib moes läbi aastate. Selline kihlasõrmus sobib suurepäraselt neile, kes hindavad luksuslikku ja romantilist stiili. 

Pingesõrmus (tension ring)

  • Eelised:
    – Pingesõrmus kasutab metalli loomulikku pinget, et hoida kivi paigal, luues õhulise ja modernse välimuse
    – Taoline kinnitus võibaldab kivil maksimaalselt särada
  • Puudused: Kui väga palju vaeva näha, võib kivi sõrmuse seest ära kaduda. Ent selleks peab TÕESTI vaeva nägema! 🙂
  • PS! Pingesõrmuse-laadse välimusega kihlasõrmuseid saab luua ka selliselt, et reaalsuses, on kivi taga siiski “sild” vms, mis hoiab sõrmust lisaks pingele koos. Selliselt ei kao kivi kindlasit kuhugi.

Valiku tegemine 

Disaini valimisel arvestage, kuidas kihlasõrmus sobitub teie partneri elustiiliga. Kui nad teevad palju kätega tööd või tegelevad sportimisega, võib olla praktilisem valida kinnisem kivikinnitus viis nagu nt kastik. Samas, kui teie partner hindab klassikalist disaini ja säravat välimust, võib krappidega kinnitus olla sobivam. 

6. Kaaluge detailide ja kaunistuste lisamist 

Eritellimusel kihlasõrmuse puhul on võimalik lisada erinevaid detaile, mis muudavad kihlasõrmuse veel erilisemaks. Näiteks võite lisada väiksemaid kõrvalkive või keerukaid graveeringuid, mis on teie suhtes sümboolse tähendusega. Samuti on võimalik graveerida sõrmuse siseküljele oluline kuupäev, sümbol või sõnum. 

Kindlasti tasub igasuguste kaunistuste lisamisel silmas pidadan, et kogu sõrmuse disain ei muutuks kõigi sümbolite ja ilustuste juures liialt kirjuks – kõik peaks kokku moodustama ikkagi ühtse ja kauni terviku. Profesionaalne ehtevalmistaja oskab sealjuures kindlasti kaasa rääkida, kuidas kõige juures ka terviklik disain luua.

Meie FRONTis ei eelda kindalsti, et Teil on kõik endal välja mõeldud – piisab täiesti, kui teil on olemas mingi visioon. Kui soovite kihlasõrmuses ka mingeid sümboolseid elemente kasutada, siis oskame need kindlasti kenasti ja stiilselt disaini kaasata!

7. Leidke õige juveliir! 

Kui olete otsustanud eritellimusel kihlasõrmuse kasuks, siis on üheks tähtsaimaks sammuks õige tegija leidmine! Valige juveliir, kellel on kogemusi eritellimusel kihlasõrmuste valmistamisel, kelle stiil teid kõnetab ja kellega tunnete end suheldes mugavalt. Hea ehtekunstnik aitab teil teha informeeritud valikuid ja pakub nõu kõiges, alates kivi valikust kuni kihlasõrmuse disaini nüanssideni.

Kui FRONTi stiil Sind kõnetab, siis tule meie juurde ja leiame koos ideaalse lahenduse just Sulle! 

8. Õige suuruse väljaselgitamine 

Väga oluline on välja uurida ka kihlasõrmuse õige suurus. Olenevalt kihlasõrmuse disainist ja materjalidest võib vale suurus tähendada, et kihlasõrmuse peab algusest-lõpuni uuesti tegema, mis tähendab Teile arvestatavaid lisakulusid. Alati asi siiski nii hull ei ole ning kui sul on õige mõõdu väljaselgitamisega raskusi, siis võid seda juba varakult mainida ning saame valida disaini, mille puhul sõrmuse suurust ei ole hiljem liiga keeruline muuta. 
Selleks, et mõõtmine toimuks delikaatselt ja üllatus säiliks, on siin mõned nõuanded, kuidas õige kihlasõrmuse suurus välja selgitada: 

Salaja mõõtmine 

  • Kasutage olemasolevat sõrmust: Kui teie partner juba kannab sõrmusesõrmes mõnd sõrmust, võite seda kasutada mõõdupuuks. Sel juhul aga veenduge kindlasti, et sõrmus oleks päriselt ka teie kaasale ideaalselt paras ja oleks ikka just sellesse sõrme sobituv, kuhu kihlasõrmus läheks. 
  • Laenake sõrmust: Kui teie partner eemaldab aeg-ajalt olemasoleva sõrmuse (mida ta kannab kihlasõrmuse sõrmes), võite selle salaja laenata ja viia juveliiri juurde mõõtmiseks. 

Koostöö lähedastega 

  • Küsige abi perelt ja sõpradelt: Vahel teab mõni sõbranna õiget suurust või saab aidata seda diskreetselt välja uurida – sõbrannasid oskab sinu kaasa kindlasti vähem kahtlustada, kui nad nii muuseas nt ehtepoodi sõrmuseid proovima lähevad 🙂 

Loovad meetodid 

  • Minge koos ehtepoodi ehteid proovima: Astuge nt nii muuseas sisse mõnda ehtepoodi, kus saate erinevaid sõrmuseid proovida. Olenevalt sellest, kuidas te tavaliselt aega veedate, võib see mõnel juhul küll pisut kahtlane näida, ent osade paari puhul võib täitsa hästi sobida.
  • Proovige une ajal: Kui teie partner on eriti sügava unega ja teil endal piisavalt julgust, võite ettevaatlikult proovida mõõta tema sõrme une ajal. Selleks saate nt juveliirilt sõrmuserõngad laenata. See meetod nõuab muidugi ettevaatlikkust ja teadlikkust partneri une sügavusest, sest kujutlege vaid oma kallima üllatust, kui ta silmi lahti tehes teid teolt tabab! 

Selle etapi õnnestumine tagab, et sõrmus ei vaja pärast kihlumist reguleerimist ja sobib täiuslikult esimesest hetkest. 

9. Kokkuvõtteks

Eritellimusel kihlasõrmuse valimine on teekond, mis peaks olema igati meeldiv ja tore protsess. Kallimale kihlasõrmuse loomine on siiski arvestatavalt suur otsus, mida oma tulevase abikaasa jaoks teed, seega proovi seda läbimõeldult teha. Oluline on leida kihlasõrmusõrmus, mis mitte ainult ei peegelda teie armastust, vaid sobiks ka sinu kallima stiiliga.   

Pea meeles, et kihlasõrmus on midagi, mida kantakse iga päev, nii et selle praktilisus ja vastupidavus on sama olulised kui välimus. Läbi mõeldud eelarve, õige stiili valik ja kvaliteetsete materjalide eelistamine tagavad, et valitud kihlasõrmus pakub rõõmu kogu eluks ning ehk veel ka järgnevatele põlvedele. Lõppude lõpuks sümboliseerib kihlasõrmus ikkagi teie pühendumist ja armastust, mis on palju olulisem kui miski muu. 

Kui olete otsustanud oma tähtsat hetke täiustada ainulaadse eritellimusel kihlasõrmusega ning FRONTi tööd kõnetavad sind, siis meie FRONTis aitame suurima hea meelega luua Teile see üks ja ainus ideaalne kihlasõrmus!

Kui soovid ideaalset eritellimusel kihlasõrmust, võta ühendust FRONTiga ning loome sulle imelise sõrmuse!

Mariliis ja Miikael Danieljants
+372 53542921 / +372 56643595

front@front.ee

IG: @front.ee
FB: @front.ee